Volg ons
©2025 Stichting i.o. De Nieuwe Bergense School
“De oude school zoekt nieuwe vrienden.”
Samen beslissen we over het lot van de Van Reenenschool.
Door Haye van der Werf
“Laten we experimenteren met onze democratie.” Dit was de kop van een artikel in het NRC van zaterdag 1 februari jl. geschreven door Jan Zielonka, hoogleraar Politiek en internationale betrekkingen aan de universiteiten van Venetië en Warschau en auteur van The Lost Future and How to Reclaim It. Ik zal u niet met het hele artikel – hoe interessant ook – vermoeien maar met name de laatste alinea’s zijn interessant voor de lokale politiek.
“Het is tijd om nieuwe vormen van e-democratie te verkennen waardoor gewone burgers meer macht krijgen. We moeten een gelaagder bestuur omarmen, waarbij landen (red. politici!) worden gedwongen om middelen en besluitvorming met lokale en internationale partijen te delen. Ook moeten informele netwerken worden ingezet om publieke goederen te leveren. Experimenten brengen risico’s met zich mee, maar als we ons bij onze vernieuwingen aan de liberale waarden houden, vinden we misschien onze weg uit het populistische labyrint.”
Dat artikel en die gedachten sloten naadloos aan op de ontwikkelingen rond de leeggekomen van Reenenschool. In een de eerdere notitie De Van Reenenschool 2.0 heb ik – na gesprekken met een aantal dorpsgenoten – proberen aan te geven welke mogelijkheden in en rond die leeggekomen school gerealiseerd zouden kunnen worden.
Naar aanleiding van die notitie hebben zowel individuele Bergenaren als in het dorp actieve instellingen en organisaties zich positief uitgelaten en kenbaar gemaakt zich te willen aansluiten bij het initiatief. Voor ons de reden om deze website te starten met als doel:
1) Ideeën te verzamelen voor de mogelijke inrichting van de van Reenenschool als een sociaal-cultureel centrum in Bergen en aanvulling op het “cultureel park” omsloten door Kranenburgh, ’t Hof en de Zwarte Schuur, Cinebergen.
2) Experimenteren met de inzet van informele en private netwerken om publieke goederen te leveren.
3) Voor de realisering van - en financieringsmodellen te ontwikkelen die een structurele en duurzame bekostiging mogelijk maken met geen of een beperkte (structurele, ongewisse) bekostiging vanuit de (gemeentelijke) overheid.
Sunk Cost FallacyIn de notitie De Van Reenenschool 2.0 schreef ik al “Naar zeggen storten de gemeenten vanaf 2026 in een financieel ravijn.” En dat zal ongetwijfeld ook voor de gemeente Bergen gelden. Bovendien heeft de gemeente al de handen vol aan de financiering van andere culturele instellingen in de gemeente (o.m. Kranenburgh, de Blinkerd en het Slotkwartier). Voorkomen moet worden dat de van Reenenschool 2.0 een zogenaamde sunk cost fallacy wordt. De sunk cost fallacy treedt op wanneer we het gevoel hebben dat we te veel hebben geïnvesteerd om ermee te stoppen. Deze psychologische valkuil zorgt ervoor dat we aan een plan blijven vasthouden, zelfs als het ons niet langer dient en de kosten duidelijk hoger zijn dan de baten.
Hoe nu verder?
In zo’n discussie over de van Reenenschool 2.0 zouden alle ‘stakeholders’ hun zegje moeten kunnen doen. Dat geldt niet alleen de instellingen die zich nu reeds als potentiële gebruiker hebben aangemeld maar ook andere instellingen binnen het cultureel-maatschappelijk krachtenveld van de gemeente Bergen.
Daarnaast zou het mooi zijn als financieel deskundigen op het gebied van initiële investering en een positief verdienmodel voor de exploitatie van een sociaal-cultureel centrum zich in de discussie zouden mengen. Overigens zijn de eerste voorstellen – zelfs naar Zwitsers voorbeeld! – al aangemeld.
Deze website kan dan dienen als een voorbeeld van ‘e-democratie’ waardoor gewone burgers weer meer macht krijgen.
Alle bijdragen aan de discussie over de toekomst van de van Reenenschool zijn welkom.
Interesse gewekt? Inmiddels kun je je bij ons aanmelden als Vriend van de Nieuwe Bergense School.